Η μικρή ιστορία του κόσμου

Το συγκεκριμένο βιβλίο διαθέτει υποδειγματικό τρόπο γραφής και αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα διδασκαλίας ιστορίας, ως προς το ύφος, τα παραδείγματα και την συνοχή. Όποιος το διαβάσει, μαθαίνει όχι μόνο ιστορία αρά και πως να διδάσκει ιστορία.

Όλη γνωρίζουμε ιστορία… και ιστορικά γεγονότα. Έχουμε εικόνες στο μυαλό μας για κάθε εποχή και για κάθε κατόρθωμα. Όμως… κάποιος πρέπει να πάρει τις ανακατεμένες γνώσεις μας και να τις βάλει σε μια σωστή σειρά. Αυτό διαπραγματεύεται και στο συγκεκριμένο βιβλίο “Μικρή ιστορία του κόσμου” του E.H. Gombrich.

Μικρή Ιστορία του Κόσμου

Μικρή Ιστορία του Κόσμου

Με ένα ύφος γνώριμο, όπως θα μας μίλαγε ο Παππούς μας ή ένας καλός παραμυθάς, εξιστορεί τα σημαντικά γεγονότα, σύντομα και περιεκτικά, από την αρχή της ανθρωπότητας Επιμένοντας να κάνει επισημάνσεις και να συνδέει καταστάσεις, ενώ εκμεταλλεύεται το γεγονός πως όλοι έχουμε εικόνες στο μυαλό μας και υπάρχουσες γνώσεις για την ιστορία, τις οποίες χρησιμοποιεί και τις βάζει στην σωστή σειρά με ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα… να σου καλύπτει το κενά και να σου εξηγεί το “γιατί”. Μα το ομορφότερο όλων, δεν είναι οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις που αποκομίζεις από τις 330 περίπου σελίδες, συμπυκνωμένης ιστορίας, αλλά ο διδακτικός τρόπος που χρησιμοποιεί για να προκαλέσει να διατηρήσεις στο ενδιαφέρον σου και να αναρωτηθείς.

Όσο αφορά τα συμπεράσματα από την ιστορία… οι πόλεμοι ήταν διαρκώς μέρος τις ιστορίας μας, σε τέτοιο βαθμό που απορείς γιατί δεν είσαι στρατιώτης. Η πολεμική τεχνολογία είναι μέρος της εξέλιξής μας. Η θρησκεία ήταν πολλές φορές ήταν η αφορμή (η δίψα για δύναμη η αιτία). Οι πόλεις ανάγκασαν την δημιουργία χρήματος… και την υποταγή του σε αυτό. Και ενώ κάποια πράγματα φαίνονται παράλογα για το κοινό νου, σήμερα, δόθηκαν πολλές μάχες για να τα θεωρούμε αυτονόητα. Και παρόλα αυτά, εάν υπάρχει κάποιος ικανός ηγέτης (όχι άνθρωπος).. μπορεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα χιλιάδες χρόνια πίσω σε φιλοσοφία και δεκάδες χρόνια πίσω, στην εξέλιξη.

score: 792

Κύριος Συγγραφέας: Gombrich, Ernst Hans
Εκδοτικός Οίκος: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 9/2007
Σελίδες: 349
ISBN: 9789601623658 
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: