Ο Sir Ken Robinson λέει πως το σχολείο σκοτώνει την δημιουργικότητα

Με χιούμορ o Ken Robinson περιγράφει πως όσο δημιουργικό να είναι το παρόν, είναι δύσκολο να περάσεις αυτή την δημιουργική σκέψη στο εκπαιδευτικό σύστημα:

image

http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html

Πρώτον γιατί δεν γνωρίζει κανείς εκπαιδευτικός σήμερα πως θα είναι το μέλλον. Όχι το μέλλον σε 50 χρόνια που θα είναι ακόμα ενεργοί πολίτες οι σημερινοί μαθητές, αλλά δεν ήμαστε ικανοί να προβλέψουμε ούτε τα επόμενα 5 χρόνια, οπότε τι εφόδια να τους δώσουμε;

Δεύτερον, η δημιουργικότητα στο παρόν εκπαιδευτικό σύστημα είναι μη σημαντική.

Τα παιδιά εάν δεν γνωρίζουν κάτι, είναι δημιουργικά. Δεν φοβούνται εάν κάτι είναι λάθος και αυτό τους δίνει ελευθερία. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως ένα παιδί εάν λέει κάτι λάθος είναι αυτόματα και δημιουργικό παιδί. Εάν δεν είσαι όμως προετοιμασμένος να πεις κάτι λάθος, τότε ποτέ δεν λες κάτι αυθεντικό και νέο. Όσο μεγαλώνουμε χάνουμε αυτή διάθεση να ήμαστε λάθος.

Η κοινωνία μας λειτουργεί έτσι. Στιγματίζει όποιον κάνει κάτι λάθος. Και το εκπαιδευτικό σύστημα στηρίζεται σε αυτό. Το λάθος στο σχολείο, είναι ότι χειρότερο μπορείς να σου συμβεί. Με αποτέλεσμα οι μαθητές να χάνουν ένα μεγάλο μέρος των αιτιών που προκαλούν δημιουργικότητα.

Τα εκπαιδευτικά συστήματα στον πλανήτη είναι φτιαγμένα για να δημιουργούν τους νέους μελλοντικούς καθηγητές. Ο λόγος είναι πως τα εκπαιδευτικά συστήματα δημιουργήθηκαν εποχές που δεν υπήρχαν πολύ καθηγητές και όπου τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα δεν μπορούσαν να επιζήσουν. Μια μελέτη δείχνει πως σε 30 χρόνια θα αποφοιτούν περισσότεροι άνθρωποι από τα πανεπιστήμια από όσοι άνθρωποι έχουν αποφοιτήσει σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Αυτό αυτομάτως δηλώνει… πως στο μέλλον τα πτυχία δεν θα σημαίνουν τίποτα. Κάποτε το πτυχίο σήμαινε επαγγελματική αποκατάσταση, σήμερα ήδη αυτό δεν συμβαίνει. Με άλλο λόγια το πτυχίο δεν σημαίνει ευφυΐα. Ευφυΐα είναι να μην περιορίζεις τον εγκέφαλό σου σε ένα αντικείμενο αλλά να μπορείς να συνδυάζεις τα διάφορα ερεθίσματα που δέχεσαι. Ο Ken Robison έχει παρατηρήσει πως δημιουργικότητα είναι οι πρωτότυπες ιδέες που έχουν αξία και οι οποίες συνήθως δημιουργούνται από αλληλεπιδράσεις στον διαφορετικό τρόπο που βλέπει κάποιος διάφορα πράγματα.

score: 20

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: